Boekentip: Children of the last days

Zin in een beetje spanning in de vakantie, maar geen zin om uit je luie stoel te komen? Lees Michael O’Brien!

Michael O’Brien is een katholiek auteur, iconograaf en schilder. Zijn serie ‘Children of the last days’ is een meeslepend epos in zeven delen waarin geloof en cultuur samenkomen in een weliswaar fictief, maar griezelig realistisch verhaal.

Deze vakantie lees ik zelf het tweede deel in de serie: ‘Strangers and sojourners’. Ik kwam deze serie een jaar of twee geleden op het spoor doordat ik het boek ‘Father Elijah’ (het zesde deel) te leen kreeg van een vriendin. Ik ging meteen voor de bijl.

Eigenlijk gaat het om een serie apocalyptische thrillers. Bloedspannend, en doordrenkt van katholiek geloof en traditie. Ik heb het boek van 597 pagina’s bijna in één ruk uitgelezen! Ja, dat heeft me wat nachtrust gekost en, ja, het is zo’n boek dat nog weken daarna ‘onder mijn huid’ zat omdat het zo ontzettend dichtbij komt.

Father Elijah heeft de holocaust overleefd en is na zijn bekering tot het katholicisme monnik en priester geworden. De paus stuurt hem op een geheime missie naar Europa en het Midden-Oosten, op zoek naar een man van wie wordt vermoed dat hij de antichrist is.

Als ik zo’n indringend verhaal uit heb, voel ik me altijd een beetje ‘verweesd.’ Er is ineens een soort leegte in mijn leven, alsof ik afscheid heb moeten nemen van iets dierbaars. Ik raak zo betrokken bij de hoofdpersonen in het verhaal dat ze als het ware vrienden en tochtgenoten worden, en dan wil ik weten hoe hun verhaal verdergaat.

Van dezelfde vriendin kreeg ik later een ander boek uit de serie cadeau: ‘Eclipse of the Sun,’  Zij dacht dat ik me, als thuisonderwijs moeder, wel zou herkennen in het verhaal. En dat klopt, maar ik verklap natuurlijk niet waarom. Dit boek heeft maar liefst 856 pagina’s, je bent er dus wel even zoet mee.

‘Eclipse of the sun’ is het vierde boek in de serie en speelt in de nabije toekomst. Het beschrijft de opkomst van een politiestaat in Canada. Alle lagen van de maatschappij worden aangetast door propaganda, chaos en nepnieuws. In dit deel wordt op indringende wijze beschreven hoe dit alles het gezinsleven beïnvloedt van de familie Delaney en vele anderen.

Omdat ik ‘Father Elijah’ al had gelezen en graag wilde weten hoe zijn verhaal verderging,  kocht ik het laatste deel van de serie: Elijah in Jerusalem. In deze episode volgen we hem naar het Heilige Land waar hij, tegen beter weten in, volhardt in zijn missie. Deel zeven heeft ‘slechts’ 315 pagina’s, maar is even spannend en ontroerend. Aan het einde blijft de de vraag of er nog meer komt…..

Nu lees ik het tweede deel. Niet helemaal op volgorde dus. Maar, ach dat mag de pret niet drukken.

Twee minpuntjes: de boeken zijn niet zo gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar. Enkele delen kun je kopen bij bol.com,  en andere delen bij thebookdepository (gratis verzending). Jammergenoeg zijn de boeken nog niet vertaald. Je moet ze in het Engels lezen.

In ieder geval een echte aanrader voor de zomervakantie; cappuccino, parasol, boek van Michael O’Brien.

Categorieën:Boeken, Engelse boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s