13 December: Sint Lucia

(Op 13 december vieren wij:) “De gedachtenis van de heilige Lucia, maagd en martelares, die haar leven lang haar lamp brandend hield om haar Bruidegom tegemoet te gaan en die, in Syracuse op Sicilië ter dood gebracht omwille van Christus, samen met Hem het bruiloftsmaal mocht binnentreden en bezit nemen van het onvergankelijke licht.” Uit: Romeins Martyrologium op 13 december, Ned. vert. uitgegeven bij: Vereniging voor Latijnse Liturgie, Vlagtwedde 2008.

Saint_Lucia_Procession_in_Madison_Wisconsin

In heel Zweden zie je op 13 december in het wit geklede meisjes in optocht lopen. Op hun hoofd dragen ze een krans met kaarsen, en ze dragen ook een kaars in de hand. Ze vieren het feest van Sint Lucia. Het jongste meisje van het gezin mag, verkleed als de heilige Lucia, zoete Luciabroodjes rondbrengen. Haar broertjes en zusjes volgen al zingend met een kaars in de hand. Het Luciafeest in Zweden is een mengeling van christelijke en heidense tradities. Het feest is vooral bedoeld om op rituele wijze het licht terug te brengen in de donkere Zweedse winternacht. De rooms-katholieke kerk heeft in haar missiewerk altijd geprobeerd om lokale gewoonten en gebruiken te integreren in de geloofsbeleving door ze te ‘kerstenen.’ Zo werd het eens heidense lichtfeest omgedoopt tot Luciafeest, met een verwijzing naar de heilige Lucia van Syracuse. Zo groot als de traditie in Zweden is, is ze nergens, maar dat houdt ons niet tegen om er ook een feestelijke gedachtenis van te maken.

In Nederland is het Luciafeest minder bekend, maar het spreekt erg tot de verbeelding en past helemaal in de adventstijd. Het is dan ook één van de tradities die wij thuis, op onze eigen manier, aan ons eigen arsenaal van steeds terugkerende feesten en gedachtenissen hebben toegevoegd. ‘s Ochtends vroeg, als het nog donker is staat iemand vroeg op om de zoete Luciabroodjes rond te brengen. Als ze willen mag één van onze dochters zich verkleden als Lucia met een wit gewaad en een lichtkrans op haar hoofd.

Lucia_saffron_buns

We maken er elk jaar wel iets feestelijks van. Soms is de ontbijttafel feestelijk gedekt en bakken we Luciabroodjes. We zingen iedereen wakker met het Lucialied, ontbijten bij kaarslicht en lezen het verhaal van de heilige Lucia. Soms vieren we ons Luciafeest ook weleens ‘s avonds omdat dat gewoon beter uitkomt. In dat geval maken we een bijzonder toetje klaar. Na het eten pakt papa de gitaar en gaan de lampen uit. Eén van de meisjes trekt haar Luciagewaad aan en zet een kroon op haar hoofd. Terwijl wij zingen komt ze, met het toetje op een schaal, de kamer binnen.

Sint Lucia: haar licht schijnt in de donkere nacht. Mogen wij zijn als Lucia, en een licht zijn voor de mensen om ons heen door ons eigen leven. Er is een kinderliedje dat zegt: ‘Laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet, zodat de mensen zeggen: ‘God is goed!’ Door ons eigen leven dragen wij het licht van Christus de wereld in en getuigen we van de liefde van God. Sint Lucia, bid voor ons!

Chiesa_di_Santa_Lucia_(Frascineto)02

Kerk van de H. Lucia (Frascinetto)

Lucia wordt vaak afgebeeld met haar ogen op een schaal omdat in één van de legenden die over haar worden verteld haar ogen werden uitgestoken toen ze gemarteld werd. Zij is dan ook de patroonheilige van de blinden.

Als je aan kinderen meer wilt vertellen over de heilige Lucia, dan vind je verschillende verhalen en legenden over haar in de volgende uitgaven: 101 heiligen voor kinderen, een ster over de grens, Kerstvertellingen van Selma Lagerlof (alleen nog tweedehands verkrijgbaar).

Hier vind je een leuke ideeën voor knutsels en lekkers op Sint Luciadag. En op deze site van een andere katholieke mama, vind je een voorbeeld van een zelfgemaakte Luciakroon van vilt, maar dat is misschien iets voor volgend jaar?

Gezegende gedachtenis van Sint Lucia!

 

Categorieën:Adventstijd, Sint Lucia

1 reply »

  1. Leuk stukje! Ik heb weliswaar geen dochter, en ga niet knutselen, maar ook dan helpt het bij de bewustwording van de heiligenfeesten om erover te lezen. En die zoete broodjes wil ik wel plannen voor volgend jaar!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s