De adventskrans

“De Heer zal komen, altijd komen. Als je oren hebt om het te horen en ogen om het te zien, dan zul je Hem herkennen op elk moment van je leven. Leven is Advent, leven is de komst van de Heer herkennen.”                     Henri Nouwen.                                                                                                             

 Het is weer zover….het is weer advent…

Ken je dat liedje nog? Het is weer zover, het is weer advent, kijk hoe het eerste kaarsje brandt…..  Ik kan me nog goed herinneren hoe we het vroeger vier zondagen achter elkaar zongen. Elke week werd er een extra kaars ontstoken zodat ze alle vier brandden. Het was een blijde tijd; wakend uitzien naar de komst van het Kerstkind.

En zondag is het zover: zondag begint de Advent…

Hier thuis maken we ook een adventskrans, zodat we wat op zondag in de kerk gebeurt ook thuis kunnen leven. De krans krijgt een mooie plaats midden op de eettafel of in het gebedshoekje. Als we samen bidden steken we de kaars(en) aan.

Betekenis

“De adventskrans met de vier kaarsen, die geleidelijk aangestoken worden (iedere zondag van de advent 1 kaars meer) is de herinnering aan de verschillende etappes in de heilsgeschiedenis voorafgaand aan de komst van Christus. Zij is symbool van het profetisch licht, dat langzamerhand de nacht verlicht van de verwachting tot het opgaan van de zon der gerechtigheid (vgl. Mal.3, 20; Luc. 1, 78). Ieder onderdeel van de krans heeft een eigen betekenis:
– Het groen van de takken verwijst (zoals de groene palmtakjes met palmzondag) naar het leven en de overwinning die Christus ons brengt.
– De cirkelvorm (zonder begin en zonder einde) verwijst naar het eeuwig leven dat ons door God geschonken wordt.
– Het kaarslicht is de aanduiding van het Licht dat in de wereld komt door de geboorte van Jezus. Hij, het Licht van de wereld, werd als mens geboren om de duisternis van zonde en dood te verdrijven uit ons leven.

DSCF0623

Advent: Paars van boete,                 roze van blijde verwachting            en vreugde.

Hoe ziet de krans er uit?

De adventskrans heeft vier kaarsen, op veel plaatsen zijn dit drie paarse en één roze kaars, maar het kunnen ook vier witte kaarsen zijn. De kaarsen symboliseren de vier weken van de adventstijd, de voorbereidingstijd op Kerstmis. Elke dag vertelt de liturgie ons in de lezingen van het Oude Testament hoe het Joodse volk uitzag naar de komst van de Messias, en lezen we over de mensen die een rol gaan spelen in het Kerstverhaal. Op de eerste zondag van de advent wordt de eerste kaars aangestoken, en elke week komt er een kaars bij. Doordat elke week meer kaarsen worden ontstoken en het licht dat de krans verspreidt steeds groter wordt, worden wij eraan herinnerd dat de geboorte van het Licht van de wereld steeds dichterbij komt. Ook in ons hart groeit het verlangen naar licht en groeit de dankbaarheid om de komst van het Christuskind.
De kleuren van de kaarsen hebben ook betekenis:
– De kleur paars is een kleur van boete, net als het paars van de Veertigdagentijd. Deze kleur herinnert ons eraan dat de advent een tijd is waarin we ons geestelijk voorbereiden om Christus met Kerstmis te ontvangen.
– De roze kaars wordt op de derde zondag van de advent, die we ‘zondag Gaudete‘ noemen ontstoken. ‘Gaudete’ is het Latijnse woord voor ‘Verheugt u,’ en op deze zondag worden we dan ook opgeroepen om blij te zijn en ons te verheugen in het midden van deze tijd van ingetogenheid en voorbereiding. Immers, het Kerstfeest komt nu snel naderbij. De roze kleur ontstaat door het paars van de boete te vermengen met het wit van het naderende feest. De vreugde van het Kerstfeest straalt al door in de donkere, ingetogen weken van voorbereiding. Zo spreekt ook de prefatie uit de Mis in de laatste dagen van de advent (vanaf 17 december) over een reeds ‘vooruitlopen’ op de vreugde van Christus’ geboortefeest: “Hij zelf ontsteekt in ons de vreugde en de kracht om toe te leven naar de dag van zijn geboorte.”
Op Kerstavond kunnen de vier kaarsen vervangen worden door witte kaarsen: nu is de voorbereidingstijd voorbij en breekt een tijd van grote vreugde aan!

Andere symbolen op de krans

Je kunt ook nog andere symbolen verwerken in je adventskrans:

– Een roos als verwijzing naar de voorspelling uit de profeet Jesaja (11, 1): “Een twijg ontspruit aan de stam van Isaï, een roos ontbloeit aan zijn wortel.” “Roos” is dan een weergave van het oud-nederlandse “rijs” dat “twijg, jong, dun takje” betekent.
– Een tak hulst met rode bessen. De rode bessen verwijzen naar het bloed dat Christus voor ons heeft vergoten aan het kruis. Ze herinneren ons eraan dat Christus in deze wereld kwam om voor ons te sterven en ons te verlossen. Het is door zijn offer aan het kruis dat wij eeuwig leven hebben.
– Blauwe linten als verwijzing naar de Maagd Maria die Hem in haar schoot gedragen heeft en Hem ter wereld heeft gebracht, zoals we zullen vieren met Kerstmis.

Op Kerstavond kun je een witte kaars in het midden van de krans zetten. De Christuskaars. Deze kaars herinnert ons eraan dat Christus het Licht van de wereld is.

Op tafel

Bij ons staat de krans midden op de eettafel. Net als de gebedshoek bij de haard is de eettafel voor ons ook een centrale plaats in huis waar het hele gezin samenkomt om te eten en met elkaar te delen. Samenkomen voor de maaltijd herinnert ons aan de tafel des Heren waar wij ons elke zondag verzamelen om de Eucharistie te vieren − het maal des Heren, waarin Hij zelf ons voedsel is. Een goede plaats dus om samen te bidden, en het is ook een prima remedie tegen wiebelende kinderen die het liefst bidden terwijl ze languit op de vloer liggen.

Zelf een krans maken

Er zijn jaren dat ik de tuin in ga om takjes te knippen van onze altijd groene boom die ik met groen draad vastmaak op een krans van stro. Als ik minder tijd heb maak ik een ritje naar de Intratuin voor een kant-en-klare dennenkrans (het ruikt zo lekker!). Daar hebben ze ook de mooie paarse en roze stompkaarsen van Bolsius die ik altijd gebruik. Die kun je overigens ook makkelijk bestellen bij de Warentuin. Wat ik ook mooi vind zijn de lange, ranke tafelkaarsen in dezelfde kleuren. Hier vind je stekers waarmee je je stompkaarsen op de adventskrans kunt bevestigen, of deze voor het bevestigen van tafelkaarsen.

Wil je een eenvoudige adventskrans maken met je kinderen, of bijvoorbeeld op de catechese club of bij een adventsmiddag? Dat kan heel eenvoudig met wat oase, kaarsjes, takjes en lint:

Nodig

  • Krans van oase
  • Vier kerstboomkaarsjes
  • Paars lint
  • Takjes dennengroen

DSCF0565

Markeer voorzichtig de plek waar de kaarsjes moet komen (ik gebruik hiervoor gewoon één van de kaarsjes). Druk de takjes in de krans en laat hierbij de gaten vrij (je kunt de kaarsjes er ook alvast indrukken en dan de takjes er omheen steken). Vervolgens draai je er linten om heen, of maak je strikjes.

Tip: als je een iets bredere krans koopt kun je er ook gewoon theelichtjes in drukken. Voor hele kleine kindjes kun je dan led-theelichtjes gebruiken. Dan is de krans ook veilig voor de allerkleinsten!

 

Gezegende Advent!

Categorieën:Adventstijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s