Noveen van de onbevlekte ontvangenis: de voorbereiding

Maria, onbevlekt ontvangen

Iemand die op heel bijzondere wijze heeft uitgezien naar Jezus’ komst was Maria. Zij heeft Hem immers in haar eigen schoot gedragen! In haar groeide de hoop van alle volken: de Zoon van God. De advent is daarom een bijzondere tijd om Maria te eren. De adventsliturgie herinnert ons veelvuldig aan haar door ons het voorbeeld van de vrouwen uit het Oude Testament voor te houden, die een voorafbeelding zijn van Maria.

De ‘onbevlekte ontvangenis’ van Maria. Wat betekent dat? Het betekent dat Maria, vanaf het moment dat zij werd ontvangen in de schoot van haar moeder, de heilige Anna, was vervuld met Gods heiligmakende genade, de deugden en de gaven van de Heilige Geest.
Vanaf het allereerste moment van haar bestaan is zij, door een bijzondere uitverkiezing, gevrijwaard van de smet van de erfzonde. De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is op 8 december 1854 door Paus Pius IX tot geloofswaarheid (dogma) uitgeroepen.

Nog geen vier jaar later zal Maria in Lourdes tegen Bernadette zeggen: “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”.

Stumme_Annunciation_to_Joachim_and_Anne

De aankondiging aan de heilige Joachim en Anna

 Noveen

Van 29 november tot 7 december (of van 30 november tot   december) eren wij Maria met een voorbereidende noveen op het hoogfeest van de Onbevlekte ontvangenis dat op 8 december wordt gevierd. Je kunt hiervoor verschillende gebeden gebruiken die ik hier in de komende dagen zal posten, maar nu gaan we ons eerst voorbereiden door in ons huis een bijzonder plekje voor Maria in te richten!

Huisaltaar

Hier in huis maken wij altijd een klein ‘huisaltaar’ met een beeld of een icoon van Maria, bloemen, lichtjes en tekeningen van de kinderen. Je kunt echte bloemen gebruiken, maar bijvoorbeeld ook papieren bloemen die door de kinderen zelf zijn gemaakt. Het is een bijzonder plekje waar we tijdens de noveen samenkomen om te bidden. Als je al een altaar/gebedshoekje hebt in je huis, dan is dat natuurlijk een prima plaats hiervoor!

Noveenkaars

Een paar jaar geleden heb ik ook een noveenkaars gemaakt. Of eigenlijk een paar verschillende, zodat we voor de Mariafeesten altijd een mooie kaars hebben om te gebruiken. Ik gebruik meestal een blauwe of een witte kaars die ik versier met gekleurde bijenwas . Je kunt hierbij denken aan roosjes, een blauwe ‘M’, de naam van Maria, bloemen, sterren, een medaille, of zoals hieronder; haar onbevlekte hart. Als we het noveengebed bidden steken we de kaars aan. Je kunt natuurlijk ook een mooie noveenkaars kopen, bijvoorbeeld bij Tuin van Maria.

 

 

Roosjes voor je kaars maak je zo:

Knip een recht stukje was uit

DSCF0507

Maak het een beetje warm met je hand zodat het wat zachter wordt en rol het dan naar binnen terwijl je de onderkant aandrukt. De bovenkant laat je naar boven wijd uitlopen. Desnoods buig je de randjes wat naar buiten.

DSCF0508DSCF0509DSCF0510DSCF0511

De roosjes en de andere figuurtjes die je uit de was hebt gemaakt druk je nu voorzichtig op de kaars. Als je ze een beetje warm maakt, bijvoorbeeld met je hand, blijven ze goed zitten. De roosjes kun je ook aan de onderkant een beetje warm maken met een kaars en ze dan snel op de kaars plakken. Even vasthouden tot het kaarsvet is gestold, en ze zitten vast.

DSCF0533

Categorieën:Adventstijd, Mariafeesten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s