Sinterklaas munten

Gerard_David_010Een arme man had drie dochters. Toen zijn dochters oud genoeg waren om te trouwen had hij geen geld om hun een bruidsschat mee te geven. De kans dat de meisjes een goed huwelijk konden sluiten, was dan ook erg klein, want hoe hoger de bruidsschat, des te groter de kans dat een jonge vrouw een goede echtgenoot zou vinden. Zonder bruidsschat was het waarschijnlijk dat ze nooit zouden trouwen. Omdat de man zo arm was, zouden zijn dochters als slaven worden verkocht. Maar er gebeurde iets wonderlijks: op drie verschillende momenten verscheen een buidel met goud in het huis, met genoeg geld voor een bruidsschat. Er wordt verteld dat de geldbuidels, die door Sint Nicolaas door het open raam werden gegooid, in de schoenen terecht kwamen die voor de haard stonden te drogen. Sint Nicolaas wordt vaak afgebeeld met een zak geld. Soms worden die geldbuidels weergegeven als sinaasappels of mandarijnen, hetgeen kan verklaren waarom we nu zeggen dat de Sint uit Spanje komt i.p.v. uit Turkije. De legende verklaart ook het ‘strooigoed’ en het zetten van de schoen.  Ook de munten van chocolade, die doorgaans deel uitmaken van het strooigoed, gaan op dit wonderlijke verhaal terug.

De laatste jaren maakte ik voor de kinderen deze chocolade munten voor in de schoen:

Versie 2

De plaatjes vind je, na wat googelen, wel op internet, maar het Saint Nicholas Centre heeft ze al prachtig voor je bij elkaar gezocht. Je kunt hier vellen met plaatjes uitprinten. En dan is het simpel: Koop een zakje munten, print plaatjes, knip ze uit, plak ze er op, stop ze in een schoen of leg ze onder een kussen!

DSCF0485

Categorieën:Adventstijd, Sint Nicolaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s